nevyčerpaná dovolená

Hana | 18.5.2007 | nevyčerpaná dovolená

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně nevyčerpané dovolené. Dne 27.4.2007 jsem odešla na mateřskou dovolenou a k tomuto datu mi zbylo 20 dní nevyčerpané dovolené za rok 2007, kterou jsem si nemohla vybrat, protože do konce dubna nebyla firma schopna nalézt náhradu za moji osobu(tzn., že v roce 2007 jsem si nevyčerpala ani jeden den dovolené). Jakým způsobem a kdy by měla být tato dovolená (20 dní za rok 2007) vyčerpána (proplacena?)a v jaké výši? Je vhodnější si dovolenou vybrat před nástupem na mateřskou dovolenou nebo po jejím ukončení(tj. po půl roce)?Děkuji moc za odpověď. Hana Tandlerová.

Odpověď:

Dobrý den,
podle současného zákoníku práce nelze již dovolenou na zotavenou proplatit. Zaměstnavatel Vám proto bude muset určit čerpání dovolené. Pokud půjdete na mateřskou dovolenou, máte nárok na dovolenou na zotavenou, která bezprostředně navazuje na dovolenou mateřskou, pokud o ní požádáte.
Na mateřskou dovolenou však navazuje dovolená rodičovská. Jestliže si ale budete chtít vyčerpat dovolenou před nástupem na mateřskou dovolenou, zaměstnavatel Vám toto čerpání povolit nemusí.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect