pracovněprávní

kopr | 9.9.2008 | pracovněprávní

Dobrý den.U zaměstnavatele pracuji dva a půl roku.Jako řidič MKD. Nejméně rok,jsem dostával plat s půl měsíčním zpožděním. 4.8.2008 jsem nastoupil 14 denní dovolenou. 17.8.2008 mi zaměstnavatel řekl,že firma k 30.8.2008 bude v likvidaci a že promne nemá práci. Prý až si najdu něco jiného podepíše mi dohodu. Řekl jsem mu,že bych měl mít nárok na odstupné. On na to odpověděl,že nárok na odstupné nemám protože se nejedná o nadbitečnost. Zřejmě si založil novou společnost protože s některými kolegy sepsal novou smlouvu.Já jsem doposud zaměstnancem původní společnosti. Zaměstnavatel mi práci nedává,nedostal jsem ani výpověď. Poslední plat jsem dostal za měsíc květen. Může te mi prosím poradit jak bych měl postupovat? Nemohu nastoupit do nové práce protože nemám ukončený minulý prac. poměr,na dotaz jesli mi pošle platy co jsem nedostal odpovídá že nemá peníze nebo že nemá čas. V kanceláři ho nikdy nezastihnu.Podepsat dohodu se mi nechce protože bych tím pádem přišel o šanci na zmíněné odstupné.

Odpověď:

Pracovní poměr opravdu nemáte ukončen a zaměstnavatel je tedy povinen přidělovat vám práci podle pracovní smlouvy, jinak máte nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného měsíčního výdělku. Nárok na odstupné budete mít i v případě, že se se zaměstnavtelem dohodnete na ukončení pracovního poměru, pokud bude v dohodě označen jako důvod jeden z případů uvedených v ustanvoení § 52 zákoníku práce.

Doporučuji zaměstnavtele písemně vyzvat jednak k dodržování podmínek uvedených v pracovní smlouvě a jednak k úhradě dlužné částky. Chování zaměstnavtele pak můžete nechat prověřit i místně příslušným Inspektorátem práce, který může zaměstnavateli za jeho jednání - pokud shledá, že naplnilo skutkovou podstatu přestupku - uložit i pokutu.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect