Výpověd bez odstupného

Dada | 10.9.2008 | Výpověd bez odstupného

Dobrý den, prosím o radu. Před nástupem na mateřskou dovolenou jsem pracovala jako leasingová pracovnice na tzv. dlouhý a krátký týden od 9 hod do 22hod.Ve 3 letech dcery jsme se se zaměstnavatelem domluvili, že v současné době zaměstnavatel nemá pro mne místo a prodloužil mi rodičovskou dovolenou do 4 let věku dítěte s tím, že mi bude poskytnuto místo s pracovní dobou od 8hod do 16.30hod, toto bylo domluveno ústně. Týden před nástupem mi bylo oznámeno, že žádné takové místo pro mne nemají. Našli pro mne místo pouze na pokladně, kde jsem v životě nepracovala a je to opět na dlouhý a krátký týden. Když jsem toto odmítla bylo mi řečeno, že musím ukončit pracovní poměr dohodou bez nároku na odstupné. Bránila jsem se, že se jedná o výpověď pro nadbytečnost a nárok na odstupné mám a bylo mi řečeno, že když chci, můžu nastoupit znovu na leasing, ale opět na dlouhý a krátký týden - já vím, že žádné volné místo tam není, že mi jenom nechtějí vyplatit odstupné. Prosím poraďte mi co mám dělat. děkuji.

Odpověď:

Po návratu zaměstnankyně z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělit práci, která je v souladu s pracovní smmlouvou. Zároveň je však povinen umožnit zaměstnankyni vhodnou úpravu pracovní doby, pokud mu v tom nebrání vážné provozní důvody. Pokud tedy zaměstnavateli nebude způsobena žádná újma, budete-li pozici, o kterou máte zájem vykonávat v době, kterou jste uvedla, pak by vám měl vyhovět. V případě, že by mu vznikly ztráty z důvodu provozních podmínek, vyhovět vám nemusí.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect