Výpověď na MD

Nina | 21.9.2008 | Výpověď na MD

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Jsem na mateřské dovolené a zaměstnavatel chce, abych s nim uzavřela dohodu o ukončení pracovního poměru. Jsem totiž posledním zaměstnaancem této firmy- Všichni zaměstnanci již byli převedeni do jiné firmy (majitelé jsou stejní lidé). Když jsem projevila zájem být také převedena, sdělili mi, že jako matka na mateřské dovolené nemůžu uzavřít novou pracovní smlouvu. Prosím poradte, je nějaký jiný způsob přechodu ze staré smlouvy na novou? Co se může stát když odmítnu podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru?
Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

K podepsání dohody vás zaměstnavatel nemůže nutit - dohoda je projevem svobodné vůle obou stran. Novou pracovní smlouvu podepsat můžete, tím však zanikají veškeré vaše nároky ze smlouvy původní.
Pokud nedojde k uzavření dohody a zaměstnavatel s vámi bude chtít pracovní poměr ukončit výpovědí, pak může jen ze zákonem vymezených důvodů, které umožňují dát výpověď zaměstnankyni na mateřské dovolené. V těchto případech by vám však vznikl nárok na odstupné.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect