nárok na dovolenou

dagmar | 22.9.2008 | nárok na dovolenou

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené (dále MD), která mi končí 22.10.2008. Po skončení MD bych si chtěla před nástupem na rodičovskou dovolenou vyčerpat dovolenou. Požádala jsem tedy účetní, aby mi sdělila, na kolik dnů dovolené budu mít ke dni ukončení MD nárok. Bylo mi sděleno: „ke dni nástupu na MD (10.4.2008) je to 13 dnů dovolené, za dobu čerpání MD firma dovolenou neposkytuje“. V zákoníku práce v §216 odst. 3 jsem našla: „doba čerpání MD ... se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce“. Mám tedy nárok na dovolenou i za dobu co jsem na MD nebo ne? Pokud bych na ni nárok měla a zaměstnavatel mi ji nechtěl dát, co mám dělat? Děkuji.

Odpověď:

Ustanovení § 216 je kogentní, to znamená, že se od něj zaměstnavtel nemůže odchýlit. Zároveň je povinen umožnit vám řerpat dovolenou tak, aby bezprostředně navazovla na mateřskou dovolenou.
Pokud by vám zaměstnavtel nechtěl vyhovět, můžete se obrátit na místně příslušný inspektorát práce, který by celou záležitost prověřil.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect