Výpověď s dohodou

Petr | 23.9.2008 | Výpověď s dohodou

Dobrý den

Chtěl bych se zeptat jestli můžu rozvázat pracovní poměr dohodou k určitému dni, když týden přede mnou ji takto rozvázal můj kolega v podstatě pod nátlakem..Jak se správně domluvit jestli to tedy jde? Dále pak jaká je ochranná lhůta, jestli tedy nějaká je, jak po dohodě tak i po rozvázání s dvouměsíční výpov. lhůtou a jestli se může zaměstnanec (dvouměsíční) výpovědi marodit..A naposledy jestli je možné hledat na zaměstnancích stále nějaké chyby (stálé kontroly zavánějící pomalu šikanou) a brát jim osobní ohodnocení na dobu neurčitou na základě nějakých vytýkacích protokolů..Co je to vůbec ten vytýkací protokol je možné ho vůbec zaměstnanci dát při nějakém porušení pracovní nebo ústrojové kázně a posléze ho třeba na jejím základě propustit..Děkuji pěkně za odpověď.

Odpověď:

K vašim dotazům :
rozvázání pracovního poměru dohodou předpokládá, že se jedná o shodný projev vůle jak zaměstnance tak zaměstnavatele pracovní poměr ukončit. Rozhodně by tedy neměla být podepisována pod nátlakem, naopak, je projevem vůle svobodné.
Pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby či ke dni, který bude v dohodě sjednán; zaměstnanec v té době může být pochopitelně v pracovní neschopnosti. Ochranná doba se vztahuje na výpověď ze strany zaměstnavatele - je-li zaměstnanec uznán neschopným práce, pak mu nemůže být výpověď řádně doručena.
Zaměstnavatel má právo, svým způsobem i povinnost kontrolovat činnost svých zaměstnanců, avšak takovým způsobem, aby nebyla narušena jejich důstojnost. Pokud by se jednalo o šikanózní výkon takového práva, pak je naším právním řádem zakázán.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect