paragraf na dítě

Monita | 26.9.2008 | paragraf na dítě

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je ošetřeno zákonem, když mám vypsaný paragraf na dítě a zaměstnavatel mě neumožní zůstat s dítětem doma. Bohužel pracuji v jedné nejmenované velké firmě, která má asi 1500 poboček. Já jsem na pobočce sama a pokud nemá nikoho kdo by mě zastoupil musím tam být. Můj nadřízený mi řekl ať tedy jsem s nemocným dítětem v práci, protože opravdu za mě nemá zástup. Jelikož se bojím pobočku zavřít a hodit mu klíče na stůl, z důvodu nepředání peněz atd., mohl by mě napadnout, že jsem tam neměla tolik kolik uvádím. Kdyby mi někdo poradil jaký zákon zaměstnavatel porušuje, v případě mé výpovědi z důvodu neplnění pracovně-právního vztahu a jestli bych podat žalobu z těchto důvodů, byla bych moc ráda.
Děkuji M.
Děkuji M.

Odpověď:

Pokud zaměstnavateli bez zbytečného odkladu oznámíte překážku na Vaší straně spočívající v péči o osobu blízkou, je zaměstnavatel povinen vaši nepřítomnost v práci omluvit (ustanovení § 191 zákoníku práce )a nemůže vás nutit v zaměstnání být.
Zaměstnanec dává výpověď i bez udání důvodu, pokud byste se chtěla domáhat ochrany porušeného práva soudní cestou, pak patrně žalovat újmu, která vám jeho jednáním vznikla.
Můžete se však nejdřív obrátit na místně příslušný inspektorát práce, který může shledat, zda zaměstnavatel pochybil či nikoliv.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect