Nedodržení prac.smlouvy ponávratu z rodičovské dovolenépřed 3. rokem dítěte

Kamila | 28.9.2008 | Nedodržení prac.smlouvy ponávratu z rodičovské dovolenépřed 3. rokem dítěte

Obracím se na Vás se žádostí o pomoc.
V září 2004 se mi narodila dcera. V době, kdy jsem odcházela na mateřskou dovolenou, jsem pracovala na Základní škole jako učitelka angličtiny-smlouva na plný úvazek a na dobu neurčitou.
V srpnu 2007 jsem se vrátila do práce, ale bylo mi sděleno, že jen na 16 hodin týdně, protože mám dítě a tudíž budu mít pořád paragrafy a nemocenské. A pokud se mi to nelíbí, že mě vezmou a následně ihned propustí.
Úvázek 16h jsem přijala a za celý školní rok 2007/2008 jsem nebyla na paragrafu či nemocenské ani jednou. Když byla dcera nemocná, vždycky jsme se s manželem prostřídali, jen abych mohla od začátku nového školního roku dostat konečně slíbený plný úvazek.
Situace v tomto školním roce se však ještě zhoršila. Od září 2008 už mám jen 13h týdně, navíc velmi nevhodně rozmístěných - do čtyř pracovních dnů v týdnu, spoustu volných hodin mezi vyučovacími hodinami, odpolední vyučování. Navíc mi přidělili neúměrný počet neplacených dozorů - mám jich stejně jako pracovníci na plný úvazek.
Když jsem odcházela na mateřskou, přijali za mě náhradu bez potřebné kvalifikace. Je to paní, která má pouze střední ekonomickou školu a z angličtiny, kterou učí, nemá žádné zkoušky. Teď třetím rokem studuje učitelství ekonomických předmětů, přitom na ZŠ se ekonomika vůbec neučí. Vedení školy jí vychází vstříc s rozvrhem, má jeden den volno. Tato paní na naší škole učí stále na plný úvazek. Když byla ve škole inspekce, vzala si cíleně nemocenskou, protože měla strach, že by jí vyčítali nedostatečné vzdělání. Já jsem z hospitací a inspekcí měla vždy skvělé výsledky (známkou jedničky a dvojky).
Co se týče ostatních kolegů, někteří mají v úvazku hodiny navíc. Je to pro školu velice neekonomické, protože každá přesčasová hodina znamená pro školu dvojnásobné výdaje než hodina v rámci standardního úvazku 23 hodin týdně.
Jsem přesvědčena, že jsem diskriminovaná za to, že jsem měla dítě. Kdybych na mateřskou neodešla, mám normální plný úvazek a žádná paní ekonomického vzdělání by tam tudíž nebyla a nemusela bych řešit takové bezpráví.
Poraďte mi, prosím, jak mám tuto situaci vyřešit.
Děkuji.

Odpověď:

Situace ve školství se řídí zejména školským zákonem a dalšími interními předpisy. Doporučuji proto obrátit se se stížností na nadřízený školský úřad.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect