Jak si pomoci?

Martina | 30.9.2008 | Jak si pomoci?

Dobrý den,
už nevím, jak si pomoci a proto se obracím na Vaši poradnu.
Jsem už 10 let zaměstnaná u firmy, v dubnu jsem nastoupila po mateřské dovolené a nestačím se divit. Dříve jsem pracovala v důležité pozici a když jsem odcházela, neměla jsem pocit, že je něco špatně. Nyní jsem se vrátila, pracuji na zavádění nového softwaru a šéfová mi neustále "hází klacky pod nohy" . Kdykoli může, neustálě mě kritizuje a to s patřičnou důrazností, před ostatními kolegy, dnes jsem se ptala kolegy, jaká pověstě mě vlastně předcházela před mým návratem po MD a byla jsem v šoku. Měla jsem zájem si s ní promluvit, ale zájem z její strany bohužel není. Cítím se jako v pasti. Firma má zahraniční majitele, kteří moji práci dříve i nyní vždy ocenili,neměli nejmenší výhrady, právě naopak, vždy stojí za mnou a to bude asi kámen úrazu. Vůbec nevím, jak postupovat, abych si neuškodila. Mám výbornou práci, perfektní plat a nesnesitelné podmínky k práci. Poradíte?

Odpověď:

Šikana ze strany nadřízeného se nazývá bossing. Píšete, že šéfová není ochotna s Vámi o situaci mluvit, nicméně, že zahraniční majitel je z Vaší prací spokojen. V první fázi považuji jako nevhodnější alternativu pro Vaší situaci obrátit se se stížností na vyšší nadřízené a informovat je o situaci a žádat nápravu. Zároveň si shromažďujte všechny důkazy o nevhodném jednání Vaší šéfové, např. veškerou korespondenci.
Aniž bych Vás chtěla odradit od řešení Vaší situace, považuji za důležité Vás upozornit, že tyto kroky mohou Vaší situaci na pracovišti ještě zhoršit. Záleží samozřejmě na tom, jak se k celé situaci postaví vyšší vedení.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect