částečný důchod

Danka | 1.10.2008 | částečný důchod

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala,zda mám nějakou pracovní možnost na řádnou práci nebo možnost získat aspoň částečný důchod. Mám vleklé zdravotní potíže,které trvají skoro rok a z toho už jsem 5 měsíců v neschopnosti. Mám tenisový loket spojený s problémem loketního kloubu. Lékaři mě od listopadu loňského roku posílají převážně na rehabilitace a obstřiky a hlavně nesmím ruku přetěžovat,nosím epikondylární pásku a jakmile jsem řekla doktorům o nějaké možné pracovní nabídce,odpověď jen zněla,že tato práce není pro mne vhodná.Myslíte si,že bych mohla mít nárok aspoň na částečný důchod? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Nárok na částečný invalidní důchod vznikne, pokud z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu poklesla Vaše schopnost soustavné výdělečné činnosti nejméně o 33 %. Toto posoudí posudkový lékař české správy sociálního zabezpečení, kam se podává žádost. Zkuste to nejprve prodiskutovat se svým lékařem. Pokud hledáte novou práci, můžete se obrátit na úřad práce.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect