Návrat po RD a zkrácený úvazek

Hana | 2.10.2008 | Návrat po RD a zkrácený úvazek

Dobrý den, chtěla bych se vrátit po RD do práce na stejné oddělení jako před nástupem na RD, ale na zkrácený úvazek.Pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou. Bylo mi řečeno, že na tom oddělení není místo, i když vím, že někdo odchází na MD. Na dotaz, jestli bych mohla vycestovat na delší dobu do zahraničí jsem odpověděla, že zatím nikoliv. O zkráceném úvazku nebo posunu pracovní doby z důvodu pracovní doby školky, mi bylo sděleno, že ve firmě nikdo žádnou výjimku nemá. Mohu trvat na místě na stejném oddělení a zkráceném úvazku? Nemůže mě zaměstnavatel, kdybych nepřijmula místo na jiném oddělení propustit bez odstupného?

Odpověď:

Po návratu z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělit Vám práci podle pracovní smlouvy, pokud toto dodrží, není povinen Vás zařadit na stejné oddělení jako před nástupem na mateřskou dovolenou. (Po návratu po mateřské dovolené je povinen zařadit zaměstnankyni na původní pracovní místo.)
Podle zákoníku práce (§241 odst. 2) pokud požádá zaměstnankyně pečující o dítě mladší než 15 let o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Zaměstnavatel by tedy měl Vašemu požadavku na úpravu pracovní doby vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody (za závažné provozní důvody je možno považovat např. pásovou výrobu).

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect