diskriminace

Anďa | 5.10.2008 | diskriminace

28letý vedoucí oddělení mi nabídl práci.Chtěl, abych nastoupila co nejdříve.Navštívil mne opakovaně, dokonce i vedoucí personál.odd. - mají zájem, ať nastoupím co nejdříve. Ukončila jsem tedy stávající prac. poměr dohodou a nastoupila dne 16.5.07. Pak se můj manžel nepohodl (telefonicky) s mým vedoucím, protože jsem na ved.čekala u silnice více než hodinu (dojížděli jsme spolu do zaměstnání denně, čekávala jsem na něj, někdy i s dalším kolegou, takřka každý den 10-25 minut). Manžel mu zavolala zeptal se- "Dobrý den, představil se a pravil-jedete dnes nebo ne?" Odpověď zněla "jejda já jsem zaspal". Asi za dva dy nato mi ved. pravil"co to je - to je dobré akorát do koše" a hodil tam mnou vytvořenou písemnost.Za pár dní mne následně požádal ať odejdu dohodou. Pak manžel náhle vážně onemocněl, vzala jsem si týden dovolenou. Po návratu do zaměstnání jsem předpokládala, že to již bude pasé. Hned první den se mě vedoucí oddělení zaptal, kdy skončím.Odpověděla jsem mu, že mi je 52let, sehnat práci nebude jednoduché, manžel je vážně nemocen a máme hypotéku. Řekl mi, že PP se mnou končit tedy nebude (byla jsem ještě ve "zkušebce", počká dva měsíce, než si najdu práci. Dne 22.9.2007 v noci jsem byla odvezena RZ do nemocnice. Od té doby jsem byla v PN. Dotazy, kdy skončím se opakovaly - odmítala jsem. Dokonce mne VO i personál.ředitel navštívili za tímto účelem. PN mi skončila 13.8.2008. Dne 14.8. mne vedoucí navštívil doma a já mu dohodu o ukončení PP k 31.8.20008 podepsala. Chodím k psychiatrovi. Je mi 52, mám VŠ, ale práci neseženu - vždy vyberou mladého člověka. Jedná se či nikoli o diskriminaci? Jediným důkazem by byly výpovědi bývalých kolegů neb to na oddělení bylo veřejně známé (plakala jsem na WC a kolegyně mne utěšovala....), ale vypovídat proti zaměstnavateli?!....a svědectví mé rodiny a přátel.
Děkuji Vám za Váš čas a za diskrétnost. A.H.

Odpověď:

Z Vašeho dotazu není úplně zřejmé zda se jednalo o diskriminaci a co přesně podle Vás bylo důvodem ukončení pracovního poměru, nicméně pokud zaměstnavatel upřednostňuje mladší zaměstnance nebo uchazeče o zaměstnání jen z důvodu jejich věku, o diskriminaci se jedná.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect