PPM

Kačina | 6.10.2008 | PPM

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně nároku a výše peněžité pomoci v mateřství a následně rodičovského příspěvku. Nyní jsem na RD s dcerou (narozena 06/06) a mám stanovenou tříletou variantu RD. Nyní jsme opět těhotná, termín porodu mám stanoven na 02/09. Ale 31.1.2008 mi skončila pracovní smlouva (měla jsme ji pouze na dobu určitou). Proto jsem se chtěla zeptat, zda opravdu splním všechny podmínky nároku na PPM a v jaké výši (nevím, zda se mi tam započítává pouze rodičovský příspěvek či i plat z předchozího zaměstnání nebo by mi pomohl např. pracovní poměr alespoň na 1 měsíc). A dále bych se chtěla zeptat, zda budu mít možnost vybírat si ze všech 3 variant délky trvání RD. A poddotaz: Kdybych si později zvolila 2letou variantu trvání RD a okamžitě po jejím skončení nenastoupila do zaměstnání, budu mít nějakou možnost podpory (či bych si sama musela platit zdrav., sociální poj. či byla zcela bez příjmu)? Zvažuji ještě další miminko, ale nyní je to velké rozhodnutí, které nechceme nijak uspěchat. Omlouvám se, že můj dotaz je takto obsáhlý, ale snažila jsme se zjišťovat informace na různých místech (OSSZ, zdravotní poj., prac. úřad), ale získala jsme tolik rozličných odpovědí, že jsem z toho nebyla moudrá.
Mnohokrát děkuji za odpověď Kateřina

Odpověď:

Tento dotaz se netýká diskriminace na pracovním trhu a přesahuje tak rámec této právní poradny. Ohledně vzniku nároku na jednotlivé dávky doporučuji se obrátit přímo na Českou správu sociálního zabezpečení či na Ministerstvo práce a sociálních věcí posta@mpsv.cz.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect