Ukončení RD

Jana | 14.10.2008 | Ukončení RD

Vážení přátelé,

obracím se na Vás s prosbou o radu, protože potřebuji akutně vyřešit svůj současný problém:
Momentálně jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 31.3.2009, kdy budou mé dceři 4 roky. Přišla jsem do jiného stavu, jsem v desátém týdnu těhotenství, těhotenství je rizikové. Lékařka mi včera napsala neschopenku s tím, ať si prý rodičovskou dovolenou ukončím, že se mi to finančně nevyplatí.
Dnes jsem se však dozvěděla od známé, která se ptala na sociálním odboru, že prý je to nesmysl, že pokud jsem nepracovala, nemám v žádném případě nárok na nemocenskou a ať prý si rodičovskou dovolenou neukončuji. Jsem z toho dost zmatená, zvláště proto, že moje švagrová v letošním roce přecházela z rodičovské dovolené do zdravotní neschopnosti a nemocenskou bez problému pobírala. Ona ovšem rodičovskou dovolenou nepřerušovala, nýbrž jí řádně končila dovršením čtvrtého roku věku dítěte, načež následující den jí začínala pracovní neschopnost. Tím se naše situace liší.
Proto bych se Vás chtěla zeptat na několik následujících otázek - Mohu na vlastní žádost přerušit k určitému datu u zaměstnavatele rodičovskou dovolenou a následující den nastoupit do pracovní neschopnosti? Riskuji v tomto případě propuštění ze strany zaměstnavatele nebo mne propustit nemůže? A mám v tomto případě nárok na vyplácení nemocenské? Je možné současně pobírat nemocenskou i rodičovský příspěvek? Pokud bych o dítě přišla a končila mi pracovní neschopnost dříve než 31.3.2009, je zaměstnavatel povinen mi rodičovskou dovolenou obnovit?
A především - v případě, že na výplatu nemocenské vůbec nárok nemám, jak mám postupovat, když už mi lékařka napsala neschopenku? Je možné znovu zajít za lékařem, aby mi neschopenku "stornoval" ? Zatím jsem ji zaměstnavateli nepředala.
Děkuji Vám mnohokrát za rychlou odpověď a pochopení.

Odpověď:

Rodičovská dovolená náleží zaměstnankyni pouze do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let. Nicméně rodičovský příspěvek lze pobírat do doby, kdy dítě dosáhne věku 4 let. Po tuto dobu pak má zaměstnankyně neplacené volno, nikoli rodičovskou dovolenou. Nemocenské náleží zaměstnanci za období pracovní neschopnosti, tedy kdy nemůže vykonávat práci. Z hlediska posouzení nároku na jednotlivé dávky doporučuji obrátit se na Českou správu sociálního zabezpečení.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect