Nemocenský bonus a doprovoddítěte k lékaři

Mirka | 15.10.2008 | Nemocenský bonus a doprovoddítěte k lékaři

Dobrý den,rada bych se zeptala na nasledujici otazku.Po materske dovolene jsem nastoupila do zamestnani,ve kterm mam bonus za to,ze budu chodit kazdy den do prace a nebudu nemocna.Zatim se mi to dari,ale mam dve male deti(coz zamestnavatel vi) a ty deti bohuzel potrebuji chodit k doktorovi.Me by zajimalo,zda mi muze muj zamestnavatel odepsit vyse zminovany bonus za to, ze jsem doprovodila dite k lekari,popripade za to, ze jsem z duvodu jeho nemoci musela zustat doma a vzit si osetrovacku.Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Poskytování bonusů zaměstnavatelem představuje nenárokovou složku odměny, bylo by třeba posoudit, jak jsou přesně nastaveny podmínky pro jeho poskytování. Nicméně zaměstnavatel musí podmínky stanovit tak, aby nikoho nediskriminoval, tedy aby při poskytování bonusů neznevýhodňoval někoho pro jeho pohlaví, věk, zdravotní postižení atd.
Pokud by důvodem pro odnětí bonusu byla pouze péče o nemocné děti, mohlo by se jednat o nepřímou diskriminaci z důvodu pohlaví, neboť jsou to obvykle ženy, kdo o nemocné děti pečuje. Bylo by však nejprve potřeba posoudit podmínky pro udělení bonusu a dopady uplatňování těchto podmínek.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect