Výpověď po RD a odstupné

Hana | 20.10.2008 | Výpověď po RD a odstupné

Dobrý den,před MD a RD jsem pracovala jako referent nákupu, v současnosti mám povolené po RD neplacené volno. Místo ve stejné pozici je obsazené. Pokud mi nabídnou místo na jiné pozici a já to nepřijmu, mám nárok na výpověď pro nadbytečnost a odstupné? A v jaké výši by mělo odstupné být, ve výši platu, který jsem měla před odchodem na MD? Měla by být nově nabízená pozice adekvátní té předchozí a mému vzdělání, nebo mi zaměstnavatel může nabídnout cokoliv, třeba i pozici nižší? Předem děkuji.

Odpověď:

Po návratu z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen Vám přidělit práci odpovídající Vaší pracovní smlouvě. Zaměstnavatel Vám tak po návratu z rodičovské dovolené nemůže nabídnout jakoukoli práci a Vy nejste povinna jakoukoli práci přijmout, ale pouze práci, která odpovídá Vaší pracovní smlouvě. Pokud zaměstnavatel takovou práci nemá, může Vám dát výpověď pro nadbytečnost, v takovém případě poběží dvouměsíční výpovědní lhůta, za níž Vám náleží průměrná mzda a dále máte nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect