Mateřská dovolená

Pavla | 20.10.2008 | Mateřská dovolená

Dobrý den,v únoru 2008 jsem nastoupila do zamestnani a zjistila, že jsem těhotná,pracovala jsem 3měsíce a pak nastoupila na nemocenskou kterou jsem ukončila když jsem nastoupila na mateřskou,mám od firmy nárok na mateřskou nebo ne?do minulého měsíce mi chodili od firmy peníze a tento měsíc mi přišlo jen 2700,-kč nevim zde je to doplatek nemocenské nebo to je nějaká částka mateřské.moc děkuji za odpověď.

Odpověď:

Nárok na peněžitý příspěvek v mateřství vznikne, pokud je splněno několik podmínek, což nelze z Vašeho dotazu zjistit. Peněžitá pomoc náleží, jestliže trvá účast na nemocenském pojištění v den nástupu na mateřskou dovolenou a je splněna podmínka tzv. čekací doby, tj. účast v posledních 2 letech před porodem alespoň po dobu 270 dnů nemocenského pojištění.
Podrobnosti lze nalézt na http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708/_s.155/8713ks=1242&POSTUP_ID=524&PRVEK_ID=377
Pokud jde o peníze zaslané Vám zaměstnavatelem, doporučuji se obrátit na příslušné oddělení Vašeho zaměstnavatele a zjistit přímo od něj, o jaké peníze se jedná.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect