Neplacené volno po RD

Janda | 22.10.2008 | Neplacené volno po RD

Synovi budou 31. 10. 2008 tři roky. Na základě jednání se zaměstnavatelem mi bylo sděleno, že pracovní místo pro mne v současné době nemá a chce ukončit pracovní poměr dohodou.Připustil však i možnost pozdějšího nástupu do zaměstnání ( duben 2009 ). Začátkem měsíce října jsem zaměstnavateli oznámila, že od 3. 11. nastoupím do zaměstnání a v případě, že pro mne nemá místo, žádám o neplacené volno do měsíce března 2009. Zaměstnavatel zatím nereagoval. Prosím o odpověď co mám dělat, pokud do 31. 10. 2008 zaměstnavatel neodpoví na moje oznámení. Mám jít 3. 11. 2008 do zaměstnání?

Odpověď:

V případě skončení rodičovské dovolené byste měla nastoupit zpět do práce, nedohodnete-li se se zaměstnavatelem jinak. Pokud pro Vás zaměstnavatel práci odpovídající Vaší pracovní smlouvě nemá, vznikne výpovědní důvod a může Vám dát výpověď z organizačních důvodů. Pokud nemá zaměstnavatel po dobu výpovědní lhůty práci, kterou by Vám přiděloval, vznikne překážka v práci na straně zaměstnavatele, za kterou Vám přísluší náhrady mzdy ve výši 100% průměrného výdělku a dále máte nárok na odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku. Nárok na uvedené odstupné máte i v případě, že se se zaměstnavatelem dohodnete na ukončení pracovního poměru dohodou z organizačních důvodů.
Je samozřejmě možné se se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu a zůstat dále doma, přestože rodičovská dovolená končí dosažením 3 let věku dítěte, rodičovský příspěvek lze podbírat až do dosažení 4 let věku dítěte.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect