Smlouva na dobuurčitou/neurčitou

Hanyss | 30.10.2008 | Smlouva na dobuurčitou/neurčitou

Dobrý den,
1.12.2005 jsem nastoupila do zaměstnání, kde jsem dostala smlouvu na dobu urcitou do 30.11.2006 s 3měsíční zkušební lhůtou. 23.11.2006 mi smlouvu prodloužili na dobu určitou, do návratu paní .... z rodičovské dovolené, tj. do 18.1.2009. Mám nárok po 18.1.2009 na smlouvu na dobu neurčitou, nebo mi ji můžou jen prodloužit na dobu určitou?
Děkuji
Hana

Odpověď:

Pracovní poměr na dobu určitou skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Zaměstnanec nemá nárok na to, aby se tento pracovní poměr automaticky změnil na pracovní poměr na dobu neurčitou, zde záleží na
dohodě se zaměstnavatelem, zda Vás chce i nadále zaměstnávat. Případně pokud pokračuje zaměstnanec po uplynutí sjednané doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou a pracovní poměr tak neskončí.
Zaměstnavatel může zaměstnance zaměstnávat na dobu určitou maximálně celkem na dobu 2 let, poté ho může znovu zaměstnat na dobu určitou až po uplynutí 6 měsíců od skončení pracovního poměru na dobu určitou.
Omezení na dva roky neplatí pokud se jedná o náhradu např. za mateřskou nebo rodičovskou dovolenou. Nebude-li se tedy jednat o náhradu za mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, bude-li Vás zaměstnavatel chtít dále zaměstnávat, měl by Vás již zaměstnat na dobu neurčitou.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect