výpověď

Pája | 4.11.2008 | výpověď

Pan ředitel mi dal výpověď pro nadbytečnost dle § 52c
a to s okamžitou platností 29.10.2008. Od tohoto data je má funkce z důvodu vyšší efektivnosti zrušena.Pravým důvodem je to, že pan ředitel potřeboval umístiti svého kamaráda, který bude mít stejnou náplň práce jako jsem měl já, ale funkce bude mít jiný název.Pan ředtel ještě chtěl, abych ho zaučil, to jsem odmítl a domáhám se toho, že má funkce byla okamžitě zrušena a mám právo pobírat 2měsíce průměrnou mzdu.Dle odborového právníka mohu po výpovědní dobu zůstat doma, dle právníka z IPB ne, kde je tedy pravda. Mé místo byla zrušeno a jiné nebylo vytvořeno.Neměl bych si u zaměstnavatele ani kde sednout. Pája

Odpověď:

Pokud zaměstnavatel účelově zruší místo, aby mohl dát zaměstnanci výpověď a následně místo se stejnou náplní práce vytvoří a přijme na něj jiného zaměstnance, tak lze takvou výpověď považovat za neplatnou.
V případě neplatné výpovědi je možné se bránit soudní cestou, nicméně je zde pouze dvouměsíční lhůta, ktreá začíná běžet ke dni, kdy měl pracovní poměr skončit výpovědí.
Pokud pro Vás zaměstnavatel v době výpovědní lhůty nemá práci odpovídající Vaší pracovní smlouvě, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele. Nicméně na tom, že zůstanete po dobu výpovědní doby doma, je třeba se dohodnout se zaměstnavatelem, jinak má zaměstnanec povinnost být na pracovišti.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect