nástup do práce

Katka2 | 6.11.2008 | nástup do práce

Dobrý den, mám nastoup po mateřské do práce, kde už teď vím že má pozice byla zrušena a místo pro mě nemají. Musí mě příjmout a dát 3měsíční výpovědní lhůtu, nebo dostanu rovnou odstupné?
A jak je to s firmou, která ukončila svou činnost v době mateřské? musí mi dát odstupné a zápočtový list a je povinnosti mi to sdělit?

Odpověď:

Je-li Vaše pracovní místo zrušeno, může Vám dát zaměstnavatel po skončení mateřské dovolené výpověď tzv. z organizačních důvodů, výpovědní lhůta činí podle zákoníku práce nejméně 2 měsíce, zároveň Vám
náleží odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
Jestliže pro Vás nemá zaměstnavatel po dobu výpovědní lhůty práci, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele a za tuto dobu Vám přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Pokud firma ukončí svou činnost v průběhu Vaší mateřské dovolené, je povinna Vás o tom informovat, dát Vám zápočtový list a také odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect