výplata,výpověď

Monika | 9.11.2008 | výplata,výpověď

dobrý den. Mám problém se svým zaměstnavatelem.Měla sem se svým zaměstnavatelem ústní dohodu o výši svého platu. Nyní jsem na nemocenské a zaměsnavatel mi nechce výplatu dát. Mám nějakou šanci, že výplatu dotanu?
Také by mě zajímalo jestli jsem stále zaměstnaná, když mě můj zaměstnavatel odhlásil bez mého vědomí ( měla jsem dovolenou) a nepodepsala jsem výpověď.

Odpověď:

Pracovní poměr nemůže v žádném případě skončit bez Vašeho vědomí.
Pracovní poměr může skončit pouze způsobem stanoveným v zákoníku práce, a to dohodou mezi zaměstnankyní a zaměstnavatelem, výpovědí, okamžitým zrušením pracovního poměru nebo zrušením ve zkušební době, případně uplynutím doby, pokud byl pracovní poměr sjednán na dobu určitou.
Výše mzdy by měla být ujednána písemně ve smlouvě nebo stanovena zaměstnavatelem ve mzdovém výměru před začátkem výkonu práce, aby nevznikaly žádné pochybnosti za co a v jaké výši zaměstnankyni mzda náleží.
Po dobu pracovní neschopnosti Vám nenáleží mzda, ale dávka tzv. nemocenské. Tuto dávku vyplácí zaměstnancům menších zaměstnavatelů správa sociálního zabezpečení, větší zaměstnavatelé vyplácejí
nemocenskou zaměstnancům sami.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect