Nepřijetí dítěte do školky

Jana | 6.1.2012 | Nepřijetí dítěte do školky

Dobrý den,

mám dvě děti 3 roky(leden) a v březnu 2 roky. V lednu 2012 jsem nastoupila do práce a v
březnu mi končí MD. V září 2010 jsem podala žádost do školky,ale bylo mi zamítnuto.
Tříleté dítě mi od ledna nemohou vzít do školky musí prý dát přednost čtyřletým dětem i když jejich maminka je s druhým dítětem na MD . Prosím poraďte co máme dělat. Babička nám zatím děti hlídá,ale jak dlouho .A na soukromou školku bohužel nemáme.Máme právo na školku pro naše tříleté dítě???
Děkuji Jana

Odpověď:

Problém, který popisujete, je poměrně častý. Právo na to, aby tříleté dítě bylo přijato do školky, neexistuje. Lze pouze vyvíjet tlak na obec, aby vytvořila více míst pro děti ve školkách.
Z Vašeho dotazu mi vyplývá, že mladšímu dítěti budou teprve dva roky. Až do tří let je zaměstnavatel povinen Vám umožnit čerpání rodičovské dovolené, a to i v případě, že jste již nastoupila do zaměstnaní. Můžete se vrátit zpět na rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel je povinen Vám její další čerpání umožnit, a to až do tří let věku nejmladšího dítěte.

Po dosažení tří let věku nejmladšího dítěte, je možné si požádat zaměstnavatele o neplacené volno, a být s dětmi na neplaceném volnu až do nástupu dítěte do školky. Zdravotní pojištění za Vás po tuto dobu bude platit stát. Zaměstnavatel nicméně takové žádosti o neplacené volno nemusí vyhovět, je to na jeho uvážení.

Martina Štěpánková

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect