Andrea | 19.7.2016

Dobrý den,
jsem zamestnaná na HPP na dobu neurcitou jako manazerka nadacniho fondu. V srpnu odchazim na materskou dovolenou. Zamestnavatel mne nuti podepsat dohodu o ukončení pracovniho pomeru po 7 mesicich od nástupu na materskou dovolenou. V prípade, že dohodu nepodpíšu,tak chce ukončit cinnost a dat mi výpoveď z duvodu zaniku nadacniho fondu. Aktuálne je pred podpisem zamestnanecké smlouvy s novou zamestnankyni. Tvrdí, že nechce mi ďalší zavazek - zamestnankyni na materské.
Konzultovala jsem vse s právnickou, ktera navrhla podpis dohody o ukončení pracovniho pomeru po 3 letech od narozeni ditete a podepsani žadosti o čerpaní rodičovské dovolené do 3 let veku ditete. Tím bych se zaručila, že na pozici manažérky nemám v prubehu tohoto období zajem nastoupit a do práce se jiz nevratim. Zamestnavatel ani s timto navrhem nesouhlasi a trvá na ukončení pomeru do 7 mesicu. Jsem si vedomá, že tak prichazim o nárok na ďalší PPM v prípade 2 tehotenstvi.
Mam tedy tyto konkrétni dotazy:
1. Kdyz dohodu o ukončení pracovniho pomeru nepodepisu, zamestnavatel ukončí činnost a zašle mi výpoveď:
a) pobiram PPM, po 7 mesicich se do 3 dnu registruju na Úradu práce, mám nárok na odstupné a podporu v nezamestnanosti - v jake vysi? plus k tomu pobiram rodičovský prispevek?
b) kdyz dohodu o ukončení pracovniho pomeru podepisu po 7 mesicich - je v tomto nejaký rozdiel z finančného hlediska? narok na odstupné, vyše podpory?
Rozhodujú se pro finančné najvýhodnejší variantu, dekuji.

Odpověď:

Dobrý den,
nárok na odstupné v případě dohody o ukončení pracovního poměru byste měla, pokud by v dohodě bylo uvedeno, že Váš pracovní poměr končí z důvodů, pro který máte ze zákona nárok na dostupné (zrušení zaměstnavatele, jeho přemístění a nadbytečnost), nebo pokud si právo na odstupné v dohodě se zaměstnavatelem sjednáte. Zákon současné pobírání rodičovského příspěvku a podpory v nezaměstnanosti nevylučuje. Jestliže by Vám 12 měsíců před žádostí o podporu v nezaměstnanosti byla vyplácena mzda, získáte nárok na podporu v nezaměstnanosti vypočtenou z předchozího průměrného měsíčního čistého výdělku. V opačném případě Vám ji Úřad práce vypočítá z koeficientu průměrné mzdy v národním hospodářství.
Pokud dohodu o ukončení pracovního poměru nepodepíšete a zaměstnavatel s Vámi ukončí pracovní poměr výpovědí z důvodu svého zrušení, máte nárok na odstupné. Pokud by nedošlo ke zrušení zaměstnavatele, můžete do dvou měsíců od skončení pracovního poměru podat k soudu žalobu o neplatnost výpovědi.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect