Petr | 16.11.2016

Dobrý den
tímto bych se chtěl zeptat ,zda zaměstnavatel muže jakkoli snížit , dle jeho potřeby , průměrnou náhradu mzdy. Můj zaměstnavatel mi oznámil , že mi musí snížit průměr náhrady mzdy , údajně mi vypočtenou částku nemusí hradit celou(dovolená ,lékař , svátek atd)a plánuje mi ji snížit třetinu. A to i když na pásce zůstane daný výpočet průměru za kvartál ... . Můj dotaz zní jestli si toto muže dovolit a pohybovat s průměrem náhrady mzdy jak se mu zrovna hodí. Děkuji za rychlou odpověď .

Odpověď:

Dobrý den,
náhrada mzdy se poskytuje na základě průměrného výdělku. Při určení průměrného výdělku se vychází z hrubé mzdy zaměstnance za rozhodné období a z odpracované doby v tomto období. Rozhodným obdobím se rozumí předchozí kalendářní čtvrtletí. Toto pravidlo je stanoveno zákoníkem práce a zaměstnavatel nemůže Váš průměrný výdělek snížit nad průměrný výdělek vypočtený v souladu se zákoníkem práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect