janaja65 | 11.12.2016

Dobrý den, po návratu z rodičovské dovolené jsem nastoupila na 0,4 úvazek na své původní místo kde jsem byla dřív na 1,0. Pobírala jsem plat a navíc odměny stanovené v samostatné smlouvě jako na "dohodu". Po návratu pobírám pouze svůj plat a tyto odměny už ne. Už na ně nemám nárok když jsem na zkrácený úvazek? Ostatní je pobírají. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
záleží na konkrétních okolnostech. Poskytování odměn umožňuje § 134 zákoníku práce. Odměnu lze poskytovat zaměstnanci za úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu. Odměna je nenárokovou složkou platu. Rozhodnutí o poskytnuté odměny je tedy svěřeno do pravomoci zaměstnavatele.
Cílová odměna k platu (§ 134a) může být poskytnuta za splnění předem stanoveného mimořádně náročného úkolu. Oproti odměně podle § 134 má však zaměstnanec při splnění stanovených podmínek na cílovou odměnu právo. Tuto odměnu lze poskytnout pouze zaměstnanci, který se na splnění určeného úkolu bezprostředně nebo významně podílí, a to ve všech jeho fázích. Výši odměny je zaměstnavatel povinen oznámit před započetím plnění úkolu. Obecně platí, že zaměstnavatel musí zajistit splnění povinnosti poskytovat všem zaměstnancům za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty stejný plat.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect