Markéta | 28.12.2016

Dobrý den! V současnosti jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem a pobírám rodičovský příspěvek (synovi byl právě rok). Vypadá to, že nyní jsem čerstvě opět těhotná. Na konci června 2017 mi končí smlouva a vypadá to, že mi ji zaměstnavatel neprodlouží. Občas mám nějakou práci na smlouvu o dílo jako vedlejší činnost. Přemýšlím o tom, že bych začala podnikat jako OSVČ. Jak je to s placením pojistného v případě, že stále budu nějakou dobu po skončení pracovního poměru pobírat rodičovský příspěvek, ale nebudu zaměstnaná? Pokud bych nastupovala na mateřskou dovolenou až nějakou dobu po skončení pracovního poměru, ale už bych pracovala jako OSVČ na živnostenský list, počítala by se mi peněžitá pomoc v mateřství ještě z původní mzdy? Nebo je výhodnější s OSVČ počkat? Mohu podnikat i během mateřské dovolené, pokud bude druh práce jiný než ten, za který budu čerpat PPM? Předem děkuji za odpověď a přeji vše dobré do nového roku!

Odpověď:

Dobrý den,
pokud začnete podnikat na mateřské nebo rodičovské dovolené, bude vaše podnikání považováno za vedlejší činnost. V prvním roce podnikání nemusíte odvádět zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V případě, že váš roční příjem po odečtení výdajů nepřekročí rozhodnou částku, jež pro rok 2016 činila 64.813 Kč, sociální pojištění platit nebudete vůbec. U zdravotního pojištění platí, že pokud podnikáte v rámci vedlejší činnosti, zálohy nebudete muset platit ani v dalších letech. Pojištění se bude vypočítávat podle vašeho zisku.
Dále platí, že peněžitá pomoc v mateřství se při druhém dítěti počítá ze stejného vyměřovacího základu jako u toho prvního tehdy, když na druhou mateřskou nastoupíte do čtyř let věku prvního dítěte. Aby se Vaše druhá PPM počítala stejně jako ta první, musí pracovní poměr, díky němuž budete dostávat první PPM, stále trvat.
Pokud už pracovní poměr, z něhož se Vám bude proplácet první PPM, trvat nebude (což je Váš případ), je rozhodující, kdy tento pracovní poměr skončil. Když nastoupíte na peněžitou pomoc v mateřství (tedy osm až šest týdnů před porodem) v ochranné 180-denní lhůtě po skončení zaměstnání, bude se výše PPM počítat podobně jako při prvním dítěti.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect