Michaela | 9.1.2017

Dobrý den, v říjnu 2017 se mám vrátit po RD do zaměstnání na pozici přepážková pracovnice na poště, kde je směnný provoz ranní a odpolední, problém je ale v tom, že bych musela hodinu dojíždět a neměl by mi kdo odvádět děti do školy a školky, byla jsem rozhodnutá dát výpověď, ale známá mi radila, abych to nedělala, že mám normálně přijít, že chci nastoupit, ale z důvodu péče o děti nemůžu nastoupit na jejich směnný provoz, že bych potřebovala např. prac. dobu od 8 - 14 hod., což vím, že není možné. Ale z důvodu když mám děti (5 a 2 roky), mám na to právo a když na to nepřistoupí, tak mi musí dát zaměstnavatel výpověď, jelikož já jsem nastoupit chtěla ( i když za jiných podmínek). Je to opravdu takto? Pokud ano, jak bych měla postupovat? Je nějaké přesné znění takového zákona, který bych mohla použít, aby mi dali oni výpověď a já měla nárok na odstupné?
Moc děkuji za radu a info, snad jsem to napsala srozumitelně. Kovářová M.

Odpověď:

Dobrý den
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět.
Podle § 241 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
Zaměstnavatel má povinnost vyhovět Vaší žádosti o jinou vhodnou úpravu pracovní doby, ledaže by mu v tom bránily vážné provozní důvody, kterými jsou ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Pokud na straně zaměstnavatele jsou vážné provozní důvody, musí tyto důvody specifikovat. Nestačí pouze odkaz na ně.
Jestliže na straně zaměstnavatele vážné provozní důvody skutečně budou, musíte vykonávat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Zaměstnavatel Vám v takovém případě nemůže dát výpověď, neboť tato situace není důvodem výpovědi ze strany zaměstnavatele podle zákoníku práce.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect