Slunecnice | 11.1.2017

Dobrý den, během léta jsem vrátila zpět na plný úvazek po rodičovské dovolené. Dosud jsem měla 2x OČR (celkem 12 dní), nyní mám dítě opět nemocné a potřebuji se o něj doma starat. Může na mě zaměstnavatel vyvíjet tlak z důvodu jeho nespokojenosti pro častější absence, než když jsem byla bezdětná? Jak se mohu bránit, bude-li mě nepřímo "tlačit" k tomu, abych podala výpověď? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
zaměstnavatel v pracovněprávních vztazích musí dodržovat zásadu rovného zacházení a zásadu zákazu diskriminace. Podle antidiskriminačního zákona se přímou diskriminací se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jednou osobou zachází méně příznivě, než se zachází nebo zacházelo nebo by se zacházelo s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to mimo jiné z důvodu rasy pohlaví. Za diskriminaci z důvodu pohlaví se považuje i diskriminace z důvodu těhotenství, mateřství nebo otcovství. Pokud budete mít dojem, že s Vámi zaměstnavatel zachází méně příznivě z důvodu mateřství, můžete ho, nejlépe písemně upozornit, aby se takového jednání zdržel. Porušování zákazu diskriminace můžete ohlásit inspektorátu práce nebo i podat žalobu k soudu na zdržení se diskriminačního jednání.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect