Renapoka | 6.2.2017

Dobrý den,
můj dotaz se týká práce na částečný úvazek a možnosti vrátit se zpět na rodičovskou dovolenou.
Chtěla bych se zeptat, jestli je po oznámení tohoto záměru zaměstnavateli možno odejít na RD okamžitě, nebo zdali je zde ze zákona nějaká doba, po kterou musím zůstat, než si zaměstnavatel najde náhradu? (např. 2 měsíce stejně jako v případě výpovědi)? Děkuji Vám předem za radu.

Odpověď:

Dobrý den,
rodičovská dovolená nemusí být čerpána do 3 let věku dítěte souvisle, v době do dosažení tří let věku dítěte můžete opakovaně požádat o čerpání rodičovské dovolené v kratším rozsahu a zaměstnavatel má povinnost Vám takové čerpání pracovního volna umožnit. Forma žádosti o poskytnutí rodičovské dovolené není zákonem stanovena, lze však doporučit písemnou formu. Rovněž není stanovena doba, ve které je nutné požádat o dočerpání rodičovské dovolené. Doporučovala bych co nejdříve, vezmete-li v úvahu situaci zaměstnavatele, který bude chtít pravděpodobně zaměstnat po dobu Vaší další RD jinou pracovní sílu na dobu určitou.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect