Jana | 10.2.2017

Chtěla bych se zeptat, zda je vážnou provozní překážkou třísměnný provoz. Chtěla bych mít zkrácený úvazek - 6 hodin(celý úvazek 7,5 hodiny) z důvodu péče o dítě mladší 15-i let. Mám se vracet po rodičovské RD.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody jsou např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele.
Podle mého názoru je zaměstnavatel povinen vyhovět Vaší žádosti o zařazení např. do ranní směny, popř. o jinou vhodnou úpravu pracovní doby. Překážkou by však mohly být zmíněné provozní důvody. Zaměstnavatel tyto důvody musí specifikovat. V případě, že tak neučiní, nebo s vymezením důvodů nebudete souhlasit, můžete se obrátit na inspekci práce nebo/a podat žalobu k soudu. Doporučovala bych Vám však řešení dohodou.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect