Učitelka | 22.3.2017

Dobrý den, mám smlouvu na dobu neurčitou a nyní jsem na mateřské se čtvrtým, ročním dítětem (třem předchozím jsou 4 a 3 a 3 roky - dvojčata). Nevracela jsem se do práce mezi mateřskými a rodičovskými, protože jsem měla děti rychle za sebou (maximální rozestup je 2 a čtvrt roku). Nyní mi zaměstnavatel řekl, že pro mě už nemá místo, protože přednost má paní, která nastoupila po mně a je na tříleté mateřské se svým prvním dítětem.
Je to pravda? Mám alespoň nárok na odstupné?
A kdy mi končí zaměstnanecký poměr, když mám smlouvu na dobu neurčitou? Musím dostat výpověď?

Odpověď:

Dobrý den,
pokud se vracíte do práce po skončení rodičovské dovolené, musí Vám zaměstnavatel přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy. Jestliže pro Vás takovou práci nemá, protože došlo k organizačním změnám, může Vám dát po skončení rodičovské dovolené výpověď podle § 52 písm. c) zákoníku práce. To, že Vaši práci vykonává jiný zaměstnanec, není důvodem pro výpověď pro nadbytečnost z organizačních důvodů a zaměstnavatele nezbavuje povinnosti přidělovat Vám práci podle pracovní smlouvy. Jestliže Vám zaměstnavatel přesto práci podle pracovní smlouvy nepřidělí, je to překážka v práci na jeho straně a Vy máte nárok na náhradu mzdy ve výši Vašeho průměrného výdělku po celou dobu trvání této překážky.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect