Mahulena | 4.4.2017

Dobrý den,
v červenci bych se měla vrátit do zaměstnání po rodičovské dovolené. Nicméně vzhledem k dojíždění cca 25km a malým dětem bych ráda zkrácený úvazek s úpravou pracovní doby od 8,30 do 14,30.
Jedná se o práci na magistrátě, jako sociální pracovník OSPOD - tedy práce v terénu, služby u soudu, úřední dny do 17h. Jde však o velký úřad, na oddělení je nás cca 20, takže myslím, že zástup by měl být možný.
Myslíte si, že by byl zaměstnavatel v právu, kdyby mi tuto mou žádost odmítl s tím, že tomu brání provozní podmínky?
Děkuji za názor. Mahulena

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 241 odst. 2 zákoníku práce musí zaměstnavatel vyhovět žádosti zaměstnance pečujícího o děti do 15 let věku o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody. Takovými důvody je např. ohrožení nebo přerušení provozu zaměstnavatele. Zaměstnavatel Vám musí sdělit, jaké vážné provozní důvody mu brání v tom, aby Vám přiděloval práci tak, jak požadujete. Pokud takové důvody nemá, je povinen Vaší žádosti vyhovět. To, zda jsou u Vašeho zaměstnavatele přítomny vážné provozní důvody, nemohu posoudit. Pokud tomu tak je, je zaměstnavatel povinen tyto důvody specifikovat v písemné odpovědi na Vaši žádost.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect