ivav | 17.6.2017

Dobrý den, momentálně jsem na RD s téměř 2-letou dcerou. Před tím jsem pracovala na zaměstnanecký poměr na dobu neurčitou, na MD jsem nastoupila 8 týdnů před termínem porodu. Plánuji podruhé otěhotnět a zajímá mě, kdy nejpozději musím porodit, abych neztratila nárok na MD a jestli bude v původní výši? MD mám nyní na 3 roky, dcrea se narodila 28.9.2015. Co se stane, pokud mi dceru nevezmou ve 3 letech do školky, může mě zaměstnavatel propustit, jak mi naznačil? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 19 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění se u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství. To znamená, že pokud jste v pracovním poměru u stejného zaměstnavatele a první dítě nedosáhlo věku 4 let, bude se Vám PPM vypočítávat z vyměřovacího základu, který jste dosahovala před odchodem na první mateřskou dovolenou, pokud nebude pro Vás nový vyměřovací základ výhodnější.
Zaměstnavatel Vám může dát výpověď pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce. Tzn. zaměstnavatel Vám může dát např. výpověď, pokud se stanete nadbytečnou z důvodu organizační změny. Jestliže nebudou existovat důvody pro výpověď, musí Vám zaměstnavatel přidělovat práci podle pracovní smlouvy a Vy máte povinnost tuto práci vykonávat.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect