Radka | 1.9.2017

Dobrý den,
pracuji přes 20 let v jednom zemědělské podniku. Předseda představenstva nedavno dal výpovéď kolegini z důvodu nadbytečnosti a hned na její místo vzal jinou slečnu, je o dost mladší a pohlednější. Nyní jsem na neschopence za 14 se chystám vrátit do práce, ale našla jsem na internetu inzerát pracovního místa na stejnou pozici jako já. Byla jsem se zeptat v práci jestli mi chtějí dát výpověď. Dozvěděla jsem se, že předseda představenstva mi jí chce dát, ale hlavní živočichářka je z toho nešťastná, protože mladý pán 31 let se zbavuje dobře pracujících ženských, kterým je kolem 50 let a bere nezkušené 25 lete slečny. Mám nějakou šanci se bránit, abych o místo nepřišla?? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,
působí-li u Vašeho zaměstnavatele odborová organizace, je vhodné požádat nejprve o pomoc příslušný odborový orgán. Jinak máte možnost podat oblastnímu inspektorátu práce podnět ke kontrole dodržování pracovněprávních předpisů zaměstnavatelem. Podnět ke kontrole je možné podat písemně, ústně nebo telefonicky. Informace o výsledku případného kontrolního šetření se poskytuje pouze tomu, kdo podal podnět písemně.
Pokud u zaměstnavatele proběhly organizační změny a Vy se v jejich důsledku stanete nadbytečnou, může Vám zaměstnavatel dát výpověď pro nadbytečnost. V takovém případě máte nárok na odstupné. V případě, že by Vám dal zaměstnavatel výpověď, kterou považujete za neplatnou, bude záležet na tom, zda byste vůbec měla zájem i nadále u tohoto zaměstnavatele pracovat. Pokud by pro Vás bylo výhodnější setrvat u dosavadního zaměstnavatele, je nutné písemně oznámit zaměstnavateli bez zbytečného odkladu, že trváte na tom, aby Vás dále zaměstnával, a dále podat u soudu žalobu o určení, že rozvázání pracovního poměru je neplatné. Žaloba musí být podána u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím výpovědní doby.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect