Hana | 11.9.2017

Ve výchovném ústavu, kde zřizovatelem je MŠMT na pracovní pozici sociální pracovnice pracují 2 pracovnice. Obě mají stejnou náplň práce. Jedna má VŠ vzdělání a je zařazena do 8 platové třídy, druhá měla učňák a středoškolské vzdělání si dodělávala při zaměstnání a je zařazena do 10. platové třídy. Je toto zařazení ve státní sféře správné? Může mít jedna sociální pracovnice osobní ohodnocení/prémie ve výši 400,-- Kč a druhá ve výši 6.000,-- Kč, když obě vykonávají stejnou pozici se stejnou náplní práce? Může pracovnice, která je v částečném invalidním důchodě vykonávat přesčasy? Je to v pořádku nebo je možné se na něco odvolat, bránit se?

Odpověď:

Dobrý den,
podle § 110 zákoníku práce platí, že za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda. Stejnou prací nebo prací stejné hodnoty se rozumí práce stejné nebo srovnatelné složitosti, odpovědnosti a namáhavosti, která se koná ve stejných nebo srovnatelných pracovních podmínkách, při stejné nebo srovnatelné pracovní výkonnosti a výsledcích práce. Na tuto zásadu zaměstnavatele upozorněte. Pokud Vám mzdu nezvýší, můžete se obrátit na inspektorát práce nebo i podat žalobu k soudu.
Práce přesčas je upravena v § 93 zákoníku práce. Práci přesčas je možné konat jen výjimečně a zaměstnavatel ji může zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Dle § 114 zákoníku práce za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto odpracovanou dobu právo a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect