Pavlina | 25.9.2017

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak mám řešit tuto situaci: jsem těhotná, vykonávám práci vlakové stevardky a dle mého názoru i názoru mě lékařky tato práce není vhodná pro těhotné. Můj zaměstnavatel si toto však nemyslí, není ochoten mě přeložit na jinou práci a odkazuje mě na pracovní neschopnost, což nechci. Nechci přijít o svůj příjem. Vím že existuje vyrovnávací příspěvek při přeložení na jinou práci, ale tu mi zaměstnavatel nechce umožnit.
Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,
žena má právo na převedení na jinou práci v případě, že koná práci, která je těhotným ženám zakázána, nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, nebo noční, a to na základě její žádosti o zařazení na práci denní. Zaměstnavatel je povinen žádosti ženy o převedení na jinou (popř. denní) práci vyhovět. Těhotná žena má nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, když za práci, na niž byla převedena, dosahuje výdělku nižšího než za dosavadní práci. (Seznam zakázaných prací stanoví vyhláška č. 180/2015 Sb.).

Kateřina Lovitt

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect