Arnošt | 18.10.2017

Dobrý den,
řeším nyní odchod do starobního důchodu a zaujala mě jedna věc. Zákon o důchodovém pojištění umožňuje snížení věku odchodu do důvodu (u žen) v závislosti na počtu vychovaných dětí. Já jsem sám vychoval dvě dcery (manželka bohužel zemřela krátce po jejich narození), nikdy jsem se znovu neoženil ani jsem děti nevychovával s nějakou družkou apod. Byl jsem na to prostě sám. A říkám si, že i já jsem vychoval 2 děti a měl bych mít nárok na odpočet let z věku odchodu do důchodu, i když nejsem žena. Je toto možné nějak nárokovat? Není to diskriminace z důvodu pohlaví? Mám v tomto ohledu nějaká práva? A s kým to mám případně řešit?

Děkuji.

Arnošt Z.

Odpověď:

Dobrý den,
bohužel nárok na snížení hranice odchodu do důchodu nemáte ze zákona nemáte. Můžete nicméně podat žádost k ministryni práce a sociálních věcí o odstranění tvrdosti zákona. Pokud jste pečoval o děti do 4 let jejich věku a z tohoto důvodu jste nemohl vykonávat zaměstnání, můžete požádat ČSSZ o započtení této doby jako náhradní doby sociálního pojištění. Za tuto dobu by se Vám počítal důchod.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect