Michal | 13.6.2018

Dobry den,

chci se optat na jakou dobu mam narok placeneho volna?

Manzelka je na materske s 10 mesicnim chlapcem, ktery byl na operaci v Motole. Nyni tam jsou spolecne na luzku. Maji je propustit a ja pro ne pojedu. Praha je od nas vzdalena cca 140 km asi 2 hod cesta.

A dalsi otazka je pro nasledne kontroly v Motole, kde je specializovane pracoviste jedine v CR pro nasi diagnostiku.
Manzelka je sice ridic, ale ne moc zdatny a tak se chci optat zda mam narok na placeno volno pokud je tam povezu a v pripade ze ano tak na jakou dobu?

Dekuji za odpoved Michal

Odpověď:

Dobrý den,
pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu, a to s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod mimo dítěte. Má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu.
Sdělte svému zaměstnavateli, že Vaše manželka nemá možnost z důvodu absence řidičských schopností dítě doprovázet, a tudíž pracovní volno k doprovodu dítěte musíte čerpat Vy.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect