Klára Zet | 28.6.2020

Dobrý den,
mám dotaz, jak je to s držením pracovního místa během mateřství v rámci vysokých uměleckých škol. Projdu konkurzem, mám dobu určitou, zjistím, že jsem těhotná. Do nástupu na mateřskou je mi to jasné, ale pak pokud se chci vrátit zas učit, mohu? A kdy nejdříve? A musí mi to zaměstnavatel - škola umožnit?
Díky moc

Odpověď:

Dobrý den,

jedna věc je okamžik návratu, druhá věc je pracovní místo, na které se vracíte. Pokud byste se chtěla vracet během mateřské dovolené a peněžitou pomoc v mateřství dále čerpat, není to možné na totéž místo, ze kterého tu mateřskou čerpáte. Pokud se budete vracet hned po skončení mateřské, musíte být zařazena na totéž místo, ze kterého jste odcházela.

Pokud byste se chtěla vracet později než po vyčerpání mateřské a čerpat alespoň nějakou dobu rodičovskou, pak je zaměstnavatel povinen Vám rodičovskou dovolenou poskytnout v délce, o jaký si požádáte, nejdéle do 3 let věku dítěte. Žádost můžete i zmenit.

Otázkou je ale místo - zde má zaměstnavatel povinnost Vás zařadit na místo podle sjednaného druhu práce v pracovní smlouvě. Je tedy rozhodující, co je zde uvedeno, a jestli je to tak podrobně sjednáno, že jde jen o jedno místo, nebo je to širší druh práce, do kterého se vleze více pracovních pozic.

Toto vše ale platí do uplynutí doby určité, po jejím uplynutí Váš pracovní poměr končí.

S pozdravem

Gender Studies

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect