Rozdílné odměňování

zana | 30.4.2021 | Rozdílné odměňování

Dobrý den,nastoupila jsem na pozici HR a GA assistant, ve zk.době byl můj nadřízený ukončen na hodinu a já přebrala veškeré povinnosti po něm(pod příslibem zvýšení platu). Již dva roky tuto pozici zaštiťuji ku spokojenosti vedení, nicméně zvyšování platu se dostavilo ale ne jak bylo přislíbeno, s tím že za půl roku (což bylo září 2020)by se zvyšování mohlo znovu prodiskutovat- to se nestalo. Nyní kdy probíhá roční růst mezd celé firmě mi bylo řečeno že mě se to týkat nebude jelikož mi byl plat zvyšován minulý rok(vedení ovšem zapomíná že jsem přebrala funkci manažera). Podotýkám funkce mi na manažera změněna nebyla, pouze na specialistu. Nyní byl zaměstnán muž, který odpovídal na inzerát asistent HR, kterého přijmuli a dali mu okamžitě po nástupu vyšší plat než mě a pozici manažer HR a GA. Můj nový "nadřízený" nemá ponětí co má dělat, vše mu musím říkat a vysvětlovat a pořád dělám vše co se GA(general affairs)týče. V naší firmě nejsem jediná s tímto problémem kdy s muži a ženami se nezachází stejně. Bez ohledu na pracovní výsledky žen ve firmě, není žádná žena ani po letech působení ve firmě na vyšší pozici a ve stejném či zdánlivě podobném platovém ohodncení.

Odpověď:

Dobrý den,

Vás zaměstnavatel má ve vztahu k odměňování jednotlivých zaměstnanců a zaměstnankyň několik povinností, zejména povinnost zajistit rovné zacházení ve smyslu § 16 zákoníku práce. Dále je zde ustanovení § 110 zákoníku práce, kde se uvádí, že za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody. Z Vašeho dotazu vyplývá, že zaměstnavatel na dodržování těchto ustanovení nedbá.

Doporučujeme podat písemnou stížnost k zaměstnavateli, kde uvedete a pokud možno doložíte všechny své výhrady, ze kterých vyplývá, že při stanovení výše vaší mzdy nebylo postupováno srovnatelně s jinými zaměstnanci a nebyla zohledněna její náročnost, jak zákon předpokládá. Můžete zaměstnavatele rovněž upozornit, že za nedodržení právních povinností by mu hrozila sankce od Inspekce práce.

Pokud se zatím nechcete pouštět do konfliktu, zkuste s poukazem na tato ustanovení projednat ještě jednou vaši mzdu se svými nadřízenými nebo s vedením společnosti.

Pokud věc nepůjde řešit po dobrém, je možné se obrátit na Veřejného ochránce práv, který může zhodnotit, zda došlo k diskriminaci, případně na Inspekci práce, která by mohla zaměstnavateli uložit pokutu za porušení zákona. S případným nárokem na vyplacení rozdílu ve mzdě by ale bylo nutné se obrátit na soud.

S pozdravem

Gender Studies, o.p.s.

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect