vědomé poškozování adiskriminace v zaměstnání

Hana | 23.5.2006 | vědomé poškozování adiskriminace v zaměstnání

Můj problém se objevil již před delší dobou,jen posledních pár měsíců nabývá na intenzitě.Začalo to v době kdy mé děti byly malé, já jsem se rozvedla a nastoupila do práce.Děti byly často nemocné,já jsem téměř vždy po nástupu z ošetřování dítěte byla přeřazena na práci ,na kterou jsem nebyla zaučena a to tak na 2 týdny,abych nestihla splnit normu na 100 procent.To se odráželo a odráží na mém finač.hodnocení.Poslední 2 roky jsem byla nemocná já sama a po nástupu do práce, se situace opakovala.Dodělávám si nyní maturitu jsem v 2 ročníku ze 3,chodím proto jen na ranní směnu,ale na odpolední nemohu i z důvodu dojíždění.Nadřízený mě posílá na os.odd.abych tam zdůvodnila proč nemohu na odpol.směnu chodit.Takových žen je u nás na dílně dalších 15, které chodí jen na ranní směnu a některé nemají k tomu žádný závažný důvod a žádná jiná tam jít nemusí,nikdo s nimi o tom nemluvil.Nadřízený vyhrožuje ,že to bude řešit jinde,kdykoli potřebuji jít třeba k lékaři vyptává se co mi je,dává mi nepříjemné otázky.Stupnuje se to víc a víc, mohu se nějak bránit?Považuji to za diskriminaci mé osoby.Prosím poradte mi. děkuji Hana z Kyjova

Odpověď:

Dobrý den,
Ve Vašem případě se jedná o tzv. mobbing, resp. šikanu na pracovišti. Zaměstnavatel nesmí výkonu práv a povinností z pracovněprávního vztahu zneužívat na újmu svého zaměstnance, nebo nesmí snižovat jeho lidskou důstojnost.
Zaměstnavatel nesmí zaměstnance jakýmkoli způsobem postihovat nebo znevýhodňovat proto, že se zákonným způsobem domáhá svých práv a nároků z pracovněprávního vztahu.
Žádejte svého zaměstnavatele, aby se takového jednání zdržel. Pokud bude v jednání pokračovat, obraťte se na soud. Tam můžete žádat i peněžité odškodnění za utrpěnou nehmotnou újmu.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect