znovu na RD?

Eržika | 23.5.2006 | znovu na RD?

Dobrý den,
Jsem zaměstnaná na plný pracovní úvazek, mám 3letého syna (narozen 3/2003), na kterého bere rodičovský příspěvek manžel - osvč.a chodí na 4h. do školky.
Protože synovy bude pravděpodobně potvrzena dg. vývojová dysfazie - opoždění řeči, chtěla jsem opět zůstat doma na rodičovské dovolené a věnovat se mu (s manželem se "vyměnit").Je možné znovu nastoupit rodičovskou dovolenou, platí nějaká lhůta, po kterou musím ještě pracovat, nebo můžu nastoupit na RD hned od 1. příštího měsíce? (čekají nás další vyšetření cca 100km vzdáleném odborném pracovišti...) je nutné nějak zažádat u zaměstnavatele, jakým způsobem, musí mi to být umožněno?

Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
S manželem se vyměnit můžete. Problém může být u Vašeho zaměstnavatele. Protože Váš syn již dosáhl věku tří let, po kterou máte nárok na rodičovskou dovolenou. Na prodlouženou rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele nárok nemáte, on Vám vyhovět nemusí a pokud ano, tak Vám po jejím skončení nemusí nabídnout práci odpovídající Vaší pozici, kterou jste měla před odchodem na mateřskou dovolenou.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect