výběrové řízení

Alena Srovnalova | 26.5.2006 | výběrové řízení

Dobrý den, v dubnu jsem se zůčastnila výběrového řízení na ředitelku příspěvkové organizace (vypisoval jej starosta města). Byli jsme pouze dva zájemci, já a kolega, oba zaměstnanci dané organizace. V současnosti jsem na rodičovské dovolené, dcera měla v květnu 3 roky. Komise se rozhodla pro kolegu bez toho, aniž by nám dala oficiální zdůvodnění. Při samotném pohovoru se mě sice ptali pouze na profesní věci, ale kolegyně, které v komisi byly mi pak sdělily, že se zde probíral věk mého dítěte, dokonce jeho hlídání. A jasně tam padlo, že bude vhodnější muž (údajně i proto, že se jedná o ženský kolektiv). Mám vyšši vzdělání než kolega, snad i lepší profesní predpoklady (doporučení od bývalé ředitelky, 2 profesionálové zastoupení v komisi hlasovali pro mě, komise byla 5-ti členná). Přesto nevím, zda-li v této věci můžu něco dělat. Do dnešního dne mi nepřišlo písemné vyrozumění o výsledku konkurzu (informovali nás přímo na místě ústně, bez udání důvodu), bohužel "prokazatelné" porušení zákona (otázky ohledně hlídání dětí apod.) byly položeny za zavřenými dveřmi, ale i přesto předsedkyně komise (místostarostka města) prohlašuje že dali přednost kolegovi, protože je muž.
Takže můj dotaz zní, zda-li mám vůbec nějaké šance upozornit na tento problém, popř. se odvolat k rozhodnutí této komise.
Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Ze znění Vašeho dopisu vyplývá, že v daném případě došlo k diskriminaci na základě pohlaví, v jejímž důsledku jste pak nebyla vybrána. Domníváme se proto, že je na místě, abyste svá práva hájila, případně i soudní cestou. Další šance, jak upozornit na tento problém, je medializace Vašeho případu.

Pokud by Vám kolegyně, které byly v místnosti přítomny, ideálně i včetně paní místostarostky , potvrdily, jak probíhala jednání za zavřenými dveřmi, pak bychom Vaší záležitost pravděpodobně řešily v rámci bezplatné právní pomoci.
V případě zájmu se proto obraťte na naší právničku přímo , ať již v době bezplatných telefonických právních linek – tj. v úterý od 9 do 11 hodin nebo v pátek od 16.30 do 18.30 hodin na telefonním čísle 224 913 350 nebo 774 913 350 nebo přímo jednu z našich právniček na mobilním telefonu 774433002, abychom mohly domluvit osobní setkání.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect