Diskriminace na základěpohlaví

Radek | 30.5.2006 | Diskriminace na základěpohlaví

Dobrý den
Můj dotaz se týká ve věci podezření z možného přístupu zaměstnavatele z diskriminace na základě pohlaví. Zaměstnavatel (pověřená osoba řízením úseku), vydal příkaz, nejprve ústní, poté písemný, že ženy nemusí provádět v noční době pravidelné kontroly. K tomuto je třeba dodat, že se jedná o bezpečnostní agenturu, ostraha podniku, kde se ostraha provádí není žádné zvýšené riziko, je zde vše řádně osvíceno a pracuje zde noční směna. Všichni máme stejné pracovní smlouvy, stejné finanční ohodnocení a na všechny zaměstnance se vztahovaly stejná kritéria při výběru. I přez uvedené skutečnosti, zaměstnavatel vydal shora uvedený příkaz. Pro úplnost dodávám, že obchůzková činnost je základním pracovním prvkem v noční době. Když jsem na tuto skutečnost upozornil, bylo mi řečeno, ať si hledám nové pracovní místo. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,
Váš zaměstnavatel se skutečně dopouští diskriminačního jednání z důvodu pohlaví. Zaměstnavatel je povinen zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky.
Za diskriminaci se považuje jednání, podle kterého může být se zaměstnancem zacházeno i výhodněji ve srovnání jiným zaměstnancem u stejného zaměstnavatele.

Za nerovné zacházení se nepovažuje pouze rozlišování, které stanoví Zákoník práce nebo zvláštní právní předpis, nebo pokud je pro nerovné zacházení věcný důvod spočívající v povaze práce, kterou zaměstnanec vykonává, a který je pro výkon této práce nezbytný. Nic z toho není Váš případ.

Nejprve podejte stížnost u svého zaměstnavatele a upozorněte ho. že jeho jednání je v rozporu se zákonem a tudíž protiprávní. Pokud od tohoto jednání neupustí, můžete podat podnět ke kontrole svého zaměstnavatele z důvodu diskriminace u úřadu práce. Úřad práce může za takové jednání udělit pokutu do výše 1 mil. Kč.
Nezávisle na výše zmíněném postupu, můžete podat žalobu k soudu a žádat, aby se Váš zaměstnavatel diskriminačního jednání zdržel. V tomto řízení platí obrácené důkazní břemeno, tzn. Váš zaměstnavatel musí dokázat, že se diskriminačního jednání nedopustil. Pokud to nedokáže, prohrává spor.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect