VYPOVED

MONIKA | 30.5.2006 | VYPOVED

DOBRY DEN CHTELA JSEM SE ZEPTAT JELIKOZ MI BUDE KONCIT MATERSKA A MALY BUDOU 3 ROKY A MUJ ZAMESNAVATEL MI NEPRODLOUZI MD VLASTNE O 1 ROK.A POSLAL MI VYPOVED AT BUD NASTOUPIM NEBO PODEPISU S 2 MESICNI LHUTOU JELIKOZ BYCH MELA NASTOUPIT V SRPNU.TAK SE CHCI ZEPTAT ZDA MAM NAROK NA ODSTUPNY 2MESICNI DEKUJI MONIKA

Odpověď:

Nárok na odstupné vzniká pouze v případě, že byla dána zaměstnanci výpověď zaměstnavatelem z důvodu uvedených v ustanovení § 46 odst. 1 písm. a) až c) nebo dohodou ze stejných důvodů tedy v případě :


že se ruší zaměstnavatel nebo jeho část


že se přemísťuje zaměstnavatel nebo jeho část


že se stane zaměstnanec vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nadbytečným tedy z tzv. organizačních důvodů.




Zákonný nárok na mateřskou resp. ve Vašem případě již rodičovskou dovolenou je do tří let věku dítěte, zaměstnavatel nemá povinnost ji prodloužit na čtyři roky. Čtyři roky jsou pouze vypláceny dávky z prostředků sociálního zabezpečení. Pokud vám tedy zaměstnavatel nevyhoví, jste povinna do práce nastoupit. Nenastoupíte-li, je zaměstnavatel oprávněn dát vám výpověď .


Doba, po kterou čerpáte rodičovskou dovolenou je považována za tzv. ochrannou dobu. To v praxi znamená, že zaměstnavatel není oprávněn dát vám v této době výpověď. Jeho jednání je tedy nejen pochybením, ale bylo by jej pravděpodobně možné považovat i za diskriminaci z důvodu pohlaví.

Ivana Spoustová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect