dovolená

Michaela | 6.6.2006 | dovolená

jsem na MD,pracovala jsem jako učitelka MŠ a po ukončení rodičovské dovolené jsem bohužel jen ústně zažádala o navázání dovolené podle§108/4 ajakýmsi nedopatřením na mne zapoměli a dovolenou mi nevyčerpali za rok 2005 40dní.Pak nastoupila nová ředitelka a já ji požádala o proplacení dovolené,jelikož na mne zapoměli a ona,že už na ni nemám náro a že jsem nepodala žádost písemně tak mi nic nechce dát ani se se mnou nějak dohodnout.Musim přijít tak o peníze za dovolenou?nebo bych je mohla nějak získat?Třeba i výpovědí jelikož se do tohoto zaměstnání nevrátím a pokud by to bylo možné výpovědí dostat zpět nebudu na tom nějak hůře jako nezaměstnaná na MD?Děkuji Vám moc za pomoc.M. Červinková

Odpověď:

Dobrý den,

Jestliže jste si nemohla dovolenou vyčerpat v kalendářním roce proto, že zaměstnavatel neurčil její čerpání, je zaměstnavatel povinen poskytnout ji zaměstnanci tak, aby skončila nejpozději do konce příštího kalendářního roku, tzn. do konce roku 2006.
Neurčí-li zaměstnavatel zaměstnanci dovolenou ani do 31. října příštího kalendářního roku, je dnem nástupu zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou nebo její část první následující pracovní den, pokud zaměstnanci v nástupu dovolené nebrání čerpání mateřské nebo rodičovské dovolené.
Nevyčerpá-li zaměstnanec dovolenou ani do konce příštího kalendářního roku, nárok na tuto dovolenou zaniká.

Náhradu mzdy za 4 týdny nevyčerpané dovolené je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci pouze v případě skončení pracovního poměru.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect