nerovný přístup

h.s. | 6.6.2006 | nerovný přístup

Již 4 roky jsem zaměstnána jako vědecký pracovník, v lednu letošního roku nastoupil nový vedoucí katedry. Ačkoliv doposud se mnou nebyl nikdy proveden pohovor (zápis), ve kterém by si vedoucí stěžoval na mé chování a práci, minulý týden , po té co jsem údajně nenastoupila do práce a svou nepřítomnost jsem oznámila zpětně a žádala zpětné zapsání služební cesty, což nebylo pravda, protože na služební cestě jsem již byla, a dokonce jsem den před údajným "áčkem" volala a psala sms sekterářce, že služební cestu prodlužuji o další den (na vše toto již mám doklady - výpis z telefonu a opis sms z telefonu sekretářky)jsem byla předvolána k vedoucímu, kde již byl přítomen personalista a kromě toho, že mi bylo vytknuto toto údajné áčko, mi byl na dobu 3 měsíců snížen plat.vše toto bylo vyústěním antipatií ze strany vedoucího, ale jak již bylo řečeno nikdy v minulosti jsem neobržela žádné písemné napomenutí a ž tento krok. Je to možné aby bez předchozích napomenutí rovnou byl veden pohovor před personalistou a byl mi snížen plat. Dále se chci optat, zda je možné se domáhat vrácení peněz, když jsem sou nepřítomnost ohlásila již den předem.

Děkuji střítecká

Odpověď:

Dobrý den,

postih neplnění pracovní kázně by měl upravovat pracovní řád na Vašem pracovišti. Pokud obsahuje možnost snížení platu v případech neplnění pracovní kázně, bude to pravděpodobně jen v případech hrubého porušení a po předchozím upozornění.
Vy jste navíc pracovní kázeň neporušila a máte na to důkazy.
Pokud Váš zaměstnavatel neuzná své protiprávní jednání, můžete se obrátit na úřad práce a navrhnout kontrolu chování Vašeho zaměstnavatele. Pokud ani úřad práce nepomůže, obraťte se na soud, aby Vám byla strhnutá částka doplacena.
Žaloba u soudu není podmíněná stížností na úřadu práce, můžete podat i obojí najednou.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect