Výpověď ze stranyzaměstnavatele

Věra Harvalíková | 7.6.2006 | Výpověď ze stranyzaměstnavatele

Dobrý den, prosím,poraďte. Začátkem tohoto měsíce jsem dostala výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost.Výpovědní lhůta skončí dnem 30.9.2006.Zaměstnavatel mi nabídl odstupné. Prosím, z jakého rozhodného období se odstupné vypočítává? Dále mi zaměstnavatel nabídl, že když skončím již začátkem července, že mi dá 5 platů (3měsíční mzdu a dvouměsíční odstupné).Zdá se mi to poněkud nereálné, že by zaměstnavatel byl najednou tak štědrý. Jaký to bude mít dopad po finanční stránce na to, kdybych 5 platů přijala a od 1.7. se stala práce neschopnou? Z ajkého rozhodného období by se počítala moje pracovní neschpnost? Děkuji za odpověď. Věra Harvalíková

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnanci, který byl propuštěn pro nadbytečnost, náleží při skončení pracovního poměru odstupné ve výši dvojnásobku průměrného výdělku. Průměrný výdělek pro pracovněprávní účely zjišťuje zaměstnavatel z hrubé mzdy zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z doby odpracované v rozhodném období. Rozhodným obdobím se rozumí předchozí kalendářní čtvrtletí.
Obě dvě varianty, které Vám nabízí Váš zaměstnavatel vyjdou finančně na stejno, pokud nedostáváte ke své mzdě ještě prémie, o které byste byla v případě ukončení pracovního poměru ochuzena.
Podpůrčí doba činí u uchazeče o zaměstnání se liší podle věku do 50 let věku 6 měsíců, od 50 do 55 let věku 9 měsíců a nad 55 let věku 12 měsíců. Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví procentní sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání. Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 3 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.

Je tedy jen na Vás, jak se rozhodnete, i podle Vašich možností, najít si novou práci. Kdybyste měla možnost nového zaměstnání v brzké době, je pro Vás finančně výhodnější ukončit pracovní poměr k 1.7.

Mgr. Eva Fialová

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect