Zásada stejné mzdy

Roman | 30.7.2006 | Zásada stejné mzdy

Dobrý den, pracuji asi rok ve finanční oblasti u velké výrobní společnosti, v menším týmu lidí vykonávajících stejnou práci. Náhodou jsem zjistil, že kolegyně pobírá po stejnou dobu o 20% vyšší plat, než všichni ostatní. Paradoxně má nejnižší kvalifikaci (konzervatoř, ostatní VŠ ekonomie) a odvádí nejméně kvalitní práci. Oficiálně má vyšší plat kvůli jednomu cizímu jazyku navíc, který však v práci vůbec nevyužívá. Chci se zeptat, jestli postup zaměstnavatele není v rozporu s § 4a zák. 1/1992 Sb. o mzdě. Pokud ano, mám např. REÁLNOU možnost domáhat se u zaměstnavatele zpětného dorovnání mzdy a jak mám v tomto případě postupovat? Díky moc.

Odpověď:

Dobrý den,
to, co popisujete se zdá na první pohled skutečně porušení ustanovení o stejné mzdě za práci stejné hodnoty. Upozorněte svého zaměstnavatele na porušování pracovněprávních předpisů. Pokud to nepomůže, můžete se obrátit na mediátora neboli prostředníka a pokusit se s Vaším zaměstnavatelem vyjednávat prostřednictvím něho. Zaměstnavatel s tím však musí souhlasit. Mediace je méně nákladná a rychlejší než soudní řízení.

Eva Fialová

loga esf a oplzz
původní verze poradny: http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/poradenstvi.php, http://www.rovneprilezitosti.cz/oldweb/info.php
© 2011; Gender Studies. Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - econnect